Joulu
on herkkujen täytteisten leffailtojen ja leipomisen aikaa ja miksen siis
postaisi teille herkkuvinkkejä? Itse rakastan leipomista, mutta usein syöminen ei osalta ole se mun juttu. Mulla on itselläni vähän ongelmaa vehnäjauhojen kanssa (tulee masu kipeäksi ja tosi huono olo), joten usein erilaiset leivonnaiset jää multa sivuun. Sen sijaan tykkään etsiä hieman terveellisempiä ja parempia ohjeita! Tässä postauksessa on hyvää syötävää niin sokerihiirille kuin terveellisempien
herkkujen ystäville. Ohjeet ja reseptit ovat helppoja, ei kalliita ja niille terveysintoilijoille tai muille uteliaille, olen muutaman ohjeen laittanut. Leffailtojen lisäksi nämä herkut sopivat joulupöytään ja jälkiruuiksi tai miksei (varsinkaan
terveellisemmät herkut) näihin viimeisiin koulu- ja työpäiviin eväiksi?
Mikä on sun suosikki leffaherkku tai jouluinen leipomus? Toivotteko näitä DIY -postauksia lisää?
❄︎ ❄︎ ❄︎
Sokerihiirien ja perinteisten leipureiden reseptit
Mikä on sun suosikki leffaherkku tai jouluinen leipomus? Toivotteko näitä DIY -postauksia lisää?
❄︎ ❄︎ ❄︎
Sokerihiirien ja perinteisten leipureiden reseptit
Valkosuklaa-piparminttu
pretzelit
Suolainen,
makea ja piparminttu yhdessä suupalassa
Tarvitset:
- pretzeleitä/suolatikkuja
- valkosuklaata
- piparminttutangon
Nämä
ovat todella helppo toteuttaa eivätkä ole yhtään liian makeita tai suolaisia.
Etsi jokin tarjotin/iso kansi, johon laitat valmiit valkosulaa-pretzelit. Sen
on oltava pakkasen kestävä! Laita tarjottimen päälle leivinpaperia, jotta
pääset tiskaamisessa helpomalla ja pretzelit eivät ole vaikeita irrottaa. Tässä
kohtaa kannattaa murskata piparminttutanko. Katko tanko paloiksi pieneen
muovipussiin ja hakkaa kaulimella/lihanuijalla pieneksi muruksi.
Sulata
valkosuklaata mukiin/syvempään kippoon. Itse etsin mahdollisimman kapean
kahvikupin, jossa suklaata sulatin, koska sitä tuli sulatettua vain 2-3 riviä
(käytin Pandan –valkosuklaata). Toki jos teet näitä todella paljon, niin sulata
enemmän! Sulatin valkosuklaan mikrossa ja sekoittelin vähän väliä, jottei se
palanut. Kun suklaa on sulanut kokonaan, ota se pois mikrosta ja sekoita
hieman. Nyt voit alkaa dippailemaan pretzeleitä valkosuklaaseen! Dippaa ne vain
puoliksi (vältät sotkun ja liian makeuden) ja nosta sitten leivinpaperin
päälle. Kun pretzelit ovat kaikki leivinpaperin päällä ripottele murskattua
piparminttutankoa niiden päälle. Murut tarttuvat valkosuklaaseen.
Pakasta
noin 30 minuuttia. Kun suklaa on jähmettynyt/kovettunut, pretzelit ovat valmiit syötäviksi!
Joulukuusi mokkapalat
Kahvipöydän klassikot joulutwistillä
Tarvitset:
Mokkapalataikina ja kuorrute (Kinuskikissa):
200g margariinia/voita
1 1/2dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
n. 4rkl kunnon kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa
6dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
n. 100g margariinia/voita
¾ vahvaa kahvia
Joulukuusi -koristelu:
-vihreää
piparikuorrutetta
-strösseleitä/karkkeja
-valkosuklaata
(valinnainen)
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmistele myös pelti leivinpaperilla. Tähän ohjeeseen käytin hieman pienempää uunipeltiä, jossa oli korkeammat reunat sillä en halunnut mokkapaloista aivan litteitä. Aloita taikina vatkaamalla pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja jatka vatkaamista. Toisessa kulhossa sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos varsinaiseen taikinaan vuorotellen maidon kanssa ja jatka vatkaamista. Kaada valmis taikina pellille/vuokaan ja paista uunissa 10-13 minuuttia.
Kuorrutteen voi tehdä, kun mokkapalat ovat tulleet uunista, sillä sen täytyy jäähtyä kunnolla ennen kuin kuorrute levitetään päälle. Keitä kuorrutetta varten hieman vahvaa kahvia ja sulata margariini/voi mikrossa ja anna jäähtyä hetken. Mittaa noin puolet tomusokerista sekä kaakaojauhe kulhoon. Kaada hieman voita ja kahvia tomusokerin ja kaakaojauheen sekaan ja sekoita välissä. Varo paakkuja! Lisää lisää tomusokeria, sekoittele seosta ja lisää voita ja kahvia. Meillä ei kuorrutteeseen mennyt tasaverran noita kaikkia aineksia. Jotakin meni enemmän ja jotakin vähemmän. Mokkapalakuorrutteen kanssa pitää osata elää hetkessä, sillä täydellinen kuorrute syntyy intuition kanssa. Kuorrute ei saa olla liian löysää, muttei myöskään liisteriä eikä varsinkaan paakkuista.
Kaada valmis kuorrute (hieman) jäähtyneiden mokkapalojen päälle ja levitä tasaiseksi.
Kun kuorrute jähmettynyt, leikkaa mokkapalat varovasti kolmion muotoisiksi. Nosta ne yksitellen lautaselle koristeltaviksi. Pursota vihreää piparkakkujen koristeluun tarkoitettua
sokerikuorrutetta siksakkiin mokkapalojen päälle. Nosta lusikalla sulatettua
valkosuklaata (kuin lumeksi!) mokkapalojen päälle siksak -tyyliin, samallatavalla kuin pursotit äsken
kuorrutetta. Sirottele päälle strösseleitä tai pieniä karkkeja. Kuusen
”latvaan” voi laittaa vaikka tähtikarkin! Jos et ole nopea piparikuorrute
jähmettyy ja strösselit eivät jää siihen kiinni.
VINKKI! Löytyykö
teiltä kotoa paljon pipareita, jotka eivät uppoa? Kokeile pipareita Arlan
piparkakkurahkan! Kuivat piparit maistuvat paljon
paremmalta ja voit todistaa kaikille, että porkkanat ja kurkut eivät ole ainoita dippailtavia.
❄︎ ❄︎ ❄︎
Leffailtojen terveellisemmät herkut
Terveelliset chocolate chip cookies
Amerikan herkkukeksit voi tehdä terveellisiksi
Ohje Cheat Clean -blogista. Kiitos Kia!
Tarvitset:
2,5 dl blendattuja kaurahiutaleita
1dl proteiinijauhetta (mikä maku vain käy)
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
1rkl hunajaa
3rkl kookosöljyä
1 kananmuna (huoneenlämpöinen!)
n. 40 grammaa tummaa suklaata
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pilko suklaa palat pienemmiksi paloiksi. Käytän usein Fazerin 47% tummaa suklaata (joskus tummempaakin, jos sitä löytyy) ja pilkon 2 riviä pieniksi paloiksi. Blendaa sitten taikinaa varten kaurahiutaleet blenderissä, jotta saat niistä jauhoa. Sekoita sitten pienemmässä kulhossa kaurajauho proteiinijauheen, suolan, leivinjauheen ja vaniljajauheen (tai esim. vaniljasokerin) kanssa sekaisin. Isompaan kulhoon sekoita keskenään kananmuna, hunaja ja sulatettu kookosöljy. Kananmunan on oltava huoneenlämpöinen tai se jähmettää kookosöljyä ja tekee siitä kokkareista! Sekoita sitten kuivat aineet varsinaiseen taikinaan ja lisää lopuksi suklaapalat. Muotoile taikinasta leivinpaperille joko palloja (kuten kuvassa minä olen tehnyt) tai voit myös painaa käsilläsi/mukin pohjalla taikinan litteäksi keksin muotoon. Paista uunissa noin 8-10 minuuttia. Keksit ovat päältä hienoisesti vaaleanruskeita.
Omenasipsit
Syksyn ja joulunajan parasta naposteltavaa
Tarvitset:
- 1-2 omenaa (riippuen paljon haluat sipsejä
- kanelia
- sokeria (valinnainen)
Tämä ohje on äärettömän helppo ja tiedän muutaman tavan toteuttaa paisto-osio. Itse olen tehnyt omenasipsit paistamalla ne aina yön ylitse, mutta muun muassa hollantilainen ystäväni Lonneke on toteuttanut sipsit vain muutaman tunnin paistolla. Oli tapa kumpi tahansa, leikkaa ensin omena(t) ohuiksi siivuiksi. Jotkut käyttävät tähän juustohöylää, minä toteutin leikkaamisen vain tavallisella leikkuuveitsellä. En tiedä näkeekö kuvasta, mutta siivujen pitää olla mahdollisimman ohuita, jotta ne paistuvat parhaiten. Asettele siivut leivinpaperille ja ripottele päälle haluamasi määrä kanelia ja jos haluat sokeria niin myös sitä. Sitten paisto-osioon! Itse laitoin uunin 75 asteeseen ja paistoin sipsejä noin 6 tuntia. Laitoin ne uuniin ennen kuin menin nukkumaan. Otin ne pois herätessäni ja sipsit saivat olla uunissa noin 7h. Jos pelottaa, että ne palavat voit laittaa herätyksen neljän tai viiden tunnin kohdalle, jotta voit tarkistaa omenasiivujen kunnon. Jos teet näitä päivälläm laita uuni 100 asteeseen ja laita omenasiivut uuniin tunniksi. Kun ne ovat olleet uunissa tunnin, käännä ne toisinpäin ja paista sipsejä toinen tunti. Oli paistotapa kumpi tahansa valmiit sipsit ovat rapeita ja herkullisia!
❄︎ ❄︎ ❄︎
Herkullista joulunodotusta! Kerro ihmeessä kommenteissa, jos kokeilit jotakin ohjetta!
Omenasipsejä on pakko kokeilla! : )
VastaaPoistawww.terhisuanto.blogspot.com
Ne on ehkä mun suosikkiherkkuni tässä postauksessa, joten voin suositella erittäin lämpimästi! Kerro toki miten onnistuit, kun olet saanut kokeiltua! :-)
Poistanoi joulukuusi-mokkapalat! *w* Aivan ihana idea ja näyttää superherkullisilta!
VastaaPoistaNe on ihan mielettömän söpöjä! Onnistuu myös brownieiden kanssa tuo koristelu. ❤︎
PoistaKiva postaus ja hyvät ohjeet! Toi sun kuva sivussa on myös kiva :-)
VastaaPoistaKiitos paljon! Kiva, että tykkäät! :-)
PoistaSulla on kyllä tosi kiva blogi! Aivan ihania nämä sun BLOGMAS -postaukset. Noita omenasipsejä kokeilen kyllä heti! :)
VastaaPoistaKiitos paljon! Kiva kuulla, että tykkäät ja super kivaa, jos aattelit kokeilla! Itse tein niitä juuri eilen ja voi vimpulat, että tuli taas hyviä. :-)
Poista