12/06/2015

Mitä rakastan Suomessa | BLOGMAS

Hyvää Itsenäisyyspäivää! Mä saan olla erittäin onnellinen ja ylpeä siitä, että olen saanut syntyä tähän maahan ja saan asua juuri täällä, korpisessa koto-Suomessa. Suomi on upea ja uskomattoman kaunis maa, vaikka totta kai täällä on omat tippukivensä ja kaikkia ei aina ole parhaimmiten. Aina jostain silti löytyy olkapää, joka tukee tai käsi joka auttaa. Usein (varsinkin hieman mua nuoremmat teinit) vähättelevät Suomea ja haluaisivat olla mielummin amerikkalaisia tai brittejä. Mä en haluaisi. Kuten monet muut, mä olen ylpeä siitä, että olen suomalainen. Olen tosi ylpeä, että puhun ja kirjoitan outoa kieltä, joka on jopa mulle vaikeaa! Olen tosi onnellinen, että mulla on hyvät mahdollisuudet opiskella ja lähteä muualle maailmalle ja olen tosi kiitollinen niille miehille ja naisille, jotka tämän maan vuoksi ovat lähes 100 vuotta sitten taistelleet. Mietin, mitä kaikkea Suomessa rakastan ja listasin niistä muutaman vähän erikoisemman. ❤︎

Vuodenajat: en ikinä, koskaan voisi muuttaa mihinkään lämpimään. Espanjassa on kiva käydä matkoilla, mutta maa, jossa on aina kesä? Oh gosh, no. Pitää olla talvi ja se loskainen syksy. Tarvitaan kesää ja ihanaa värikästä syksyä! Vaikka valittaisin kylmästä tai harmaasta taivaasta niin en mä koskaan muuttaisi mitään niistä pois. Nyt saisi tulla lunta ja kunnolla! 

Meidän mökki: pienestä pitäen olen mökillä kesäni viettänyt ja myöhemmin ihastuttanut mun kaverinikin tuohon paikkaan. Kukapa ei meidän mökistä, sen isosta pihasta ja maailman parhaasta puusaunasta tykkäisi? Joka kevät tuntuu ihanalta vetää iso juuttunut väliovi auki, haistaa keittiön tuoksu ja pian kuulla tulen palavan takassa, kun isi on vihdoin sytyttänyt sen. Meidän koirat saa juosta pihalla vapaana ja isi ajaa nurmikkoa, Teemu virittää tramboliinia ja huutaa mua avuksi. Iltaisin paistetaan muurikalla oikeita lettuja ja meidän pihassa niitä on syömässä hyttysten keskellä naapuruston lapset.

Kohteliaisuus ja rehellisyys: mä usein ärsyynnyn suomalaisista ihmisistä ja suututtaa, kun jotkut osaavat olla oikeita tomppeleita (anteeksi, mutta varsinkin kiireiset nuoremmat aikuiset), mutta kun oikeastaan miettii, on suomalaisetkin aika kohteliaita. Ei välttämättä yhtä ystävällisiä kuin vaikka briteissä, mutta kohteliaita. Ja rehellisiä! Mä olen elämäni aikana nähnyt upeita ja rehellisiä tekoja tämän maan ihmisiltä. Jossakin maissa ei ole edes tätä mitä meillä on! 
Loviisa: Helsinki voi olla se missä vietän eniten aikaa, mutta ei se mulle rakkain ole. Mulle rakkain on ihana ja sympaattinen Loviisa, jossa meidän kesämökkikin sijaitsee. En talvisin pahemmin siellä pyöri, mutta varsinkin kesäisin se on must-go! Jätskikioskit, uimarannat, kaikki ne vanhat talot, Suurkirppis ja ainaiset paniikit, puhuuko apteekin kassalla oleva nainen vain ruotsia. Loviisa ei ole ehkä sellainen paikka, josta kaikki nauttisivat, mutta mulle se on tärkeä. Lainaan mun luokkakaveriani, Valtteria, joka sanoi: "Loviisa on ainoa kaupunki, jonka läpi voi ajaa yhdellä polkupyörän polkaisulla."

Meri: puhun tästä usein muutamien kavereiden kanssa: mä en voisi asua missään sisämaassa. Vaikka lähellä olisi joki tai järvi, jollakin tavalla se, että lähellä ei ole merta ahdistaisi mua hirveästi. Mä olen aina asunut Helsingissä ja kesät viettänyt merenrantakaupungissa, Loviisassa, joten jollakin tavalla suolainen vesi on aina ollut lähellä. Mun elementtini on vesi ja se, että meri on lähellä antaa mulle tosi rajattoman ja kotoisen tunteen. Joskus kuuntelen merenkohinaa erilaisilta Spotify -soittolistoilta, jos ei ole mahdollisuutta tepsutella meren äärelle.

Sauna: jos tämä ei olisi tässä listassa, niin puuttuisi se oleellisin. Mä olen niin sauna -ihminen kuin olla ja voi, henkeen ja vereen. Meidän mökkisauna on toki paras mahdollinen (en ole ainoa ihminen tätä mieltä!), mutta kun täällä kaupungissa ei ole samaa mahdollisuutta niin lauantai-iltaisin käydään äitin kanssa taloyhtiön lenkkisaunassa ja reuntoudutaan. Saunan lämmössä ja rauhallisuudessa tuntuu aina puhdistuvan viikon stresseistä. 
Karjalanpiirakat: mä en tiedä hirveästi, että missä muualla karjalanpiirakoita olisi ja jos täältä joskus lähden maailmalle niin karjalanpiirakoita mä tulen kaipaamaan yhtäpaljon kuin saunoja. Aamupala, iltapala, välipala.. Ei mitään väliä, kun karjalanpiirakat sopii kaikkeen! Itse en ole koskaan karjalanpiirakoita leiponut, mutta jonain päivänä vielä leivon. Siihen asti ostan niitä Fazerin karjalanpiirakka 6packeja kappojen kylmähyllyistä, sillä ne on niitä parhaita. 

Villasukat: Mummin tai isotädin kutomat villasukat. Voi missä olisinkaan ilman villasukkia! Mulla on järkyttävän huono ääreisverenkierto ja aina, kun mun varpaat tai sormet jäätyy niin mulla on kauttaaltaan tosi kylmä. Siksi on tosi tärkeää, että mulla on lämpimiä sukkia. Villasukat ovat pelastaneet partioleirit, kumpparikelit ja luistelupäivät monet kerrat ja niitä löytyy monta paria. Mulla on valkoiset polveen asti ylettyvät, raidalliset, pinkit, viininpunaiset.. Käytännössä mihin vain asuun sopivat! Jos osaisin vielä vain itse kutoa niin mikäs siinä (en osaa, koska minä ja langat/kankaat ei tulla hyvin toimeen).

Tässä ei toki kaikki, mutta ainakin muutama. Löysittekö jotain mikä on teillekkin tärkeää? :-)

4 kommenttia:

 1. Hyviä juttuja oot listannut :) Mä rakastan Suomessa aika samoja juttuja, varsinkin saunaa ja karjalanpiirakoita <3 Nyt kun oon asunut ulkomailla, oon alkanut arvostaan ihan uudella tavalla suomalaisia juttuja, joita oon pitänyt ennen itsestäänselvyytenä!

  http://marjukkakatariina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva, että tykkäsit ja listasta löytyi sunkin suosikkeja! ❤︎ Karjalanpiirakat ja sauna on kyllä oikeita elämänlähteitä. :D Oi, joskus haluan itsekin matkailemaan niin, että Suomen ja kaikki nämä itsestäänselvyydet tuntui tätäkin erikoisemmilta. Sun blogis on muuten aivan ihana ja voin aina sitä lukiessani ihan rauhassa fiilistellä matkailua ja maailmaa! :-)

   Poista
 2. Olipa ihana postaus! Itsekin olen vanhemmiten oppinut arvostamaan Suomea ihan eri tavalla kuin vaikkapa silloin teininä. Olet listannut tähän juuri niitä seikkoja, jotka tekee Suomesta hyvän maan asua :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana kuulla, että oot tota mieltä! :-) Jotenkin nuorempana sitä ei vain osaa nähdä Suomea ja sen parhaita puolia sellaisina kuin ne on. Muutama vuosi sitten itsekin olin sitä mieltä, että haluaisin olla jonkin muun maan kansalainen.. Nyt on toisin. Kiitos kommentista!

   Poista