11/01/2016

RESEPTI: VEGAANIPIZZA (myskikurpitsasta)


Marcus Butler ja Niomi Smart leipoivat kerran Marcusin vlogikanavalla myskikurpitsasta vegaanisia pizzoja. Olen katsonut kyseisen videon monta, monta kertaa ja vihdoin syyslomalla päätin ottaa härkää sarvista lähteä pizzahommiin. Ei kaduttanut se pari tuntia, jotka vietin keittiössä tämän herkun taikomisessa sillä lopputulos oli älyttömän hyvä. Puolet pizzasta katosi massuun jo sillä kertaa ja loput söin sitten seuraavana päivänä. Suosittelen silti syömään pizzan sinä päivänä, kun se on tehty sillä ainakin oma tekeleeni meni aika kosteaksi ja englanniksi sanoisin, että se oli aika soggy vaikka yhä maku olikin hyvä. Onnistuneen ohjeen siis jaan tänään myös teille! 

Kurpitsat on tämän hetken kausituotteita, joten valinnanvaraa löytyy eivätkä ne ole edes kalliita. Ohjetta voi kokeilla muillakin kurpitsoilla, mutta itse toteutin tämän myskikurpitsalla enkä siis tiedä miten muut kurpitsat toimivat ohjeessa. Äläkä pelkää makua! Kurpitsaa ei ihan edes lähes erota, mutta se tekee pohjasta pehmeän ja hiukan oranssin. Eli nyt vain tarvikkeet kasaan ja kokkaamaan!

✏︎  ✏︎  ✏︎  ✏︎  ✏︎

Vegaaninen & terveellinen pizza myskikurpitsasta
Valmistelut: 1h | Pizzan teko: 10 min + 5 min | Paisto: n. 50 min

Pizzapohja:
- 1 myskikurpitsa
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 2,5dl kaurajauhoa (blendaa kaurahiutaleet blenderissä jauhoksi)
- 1 flax egg (2rkl pellavansiemenrouhetta + 4 rkl vettä)
- suolaa, pippuria ja oreganoa (oman maun mukaan)
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta sellaisenaan

Pizzan päälle voi laittaa esimerkiksi...
- tomaattimurskaa
- bataattisosetta
- pestoa
- paprikaa
- sipulia
- avokadoa
- herkkusieniä
- kirsikkatomaatteja
- raastettua kesäkurpitsaa
- ananasta
- vegaanijuustoa
... ihan mitä itse haluat!

1. Halkaise myskikurpitsa puoliksi ja ota lusikalla kurpitsan siement pois koloistaan (siemenet voi paahtaa pannulla tai uunissa vaikka lisukkeiksi salaatteihin). Laita puolikkaat tasainen oranssi puoli alaspäin uunivuokaan ja laske vuokaan vettä niin, että kurpitsan puolikkaat ovat puoliksi vedessä. Anna puolikkaiden olla uunissa noin 1 tunnin ajan 200 asteessa, kunnes ne ovat pehmeitä.
2. Tee flax egg eli lisää pieneen kulhoon/mukiin kaksi ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta ja noin 4 ruokalusikallista vettä. Anna seoksen olla 5-10 minuutti kunnes se on no... limaista tahnaa.
3. Lusikoi pehmennyt myskikurpitsa kuoristaan kulhoon ja muussaa tasaiseksi. Lisää kurpitsamassan sekaan flax egg, kaikki jauhot, suola + mausteet sekä ruokalisukallinen kuivaa pellavansiemenrouhetta. Sekoita tasaiseksi. Pizzataikina on valmiina mössöistä ja ns. paksua ja tahmaista kakkutaikinaa, ei siis sellaista, jota voisi vaivata.
4. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle lusikalla haluamasi muotoiseksi levyksi. Se ei saisi olla liian paksua. Omani levitin noin 1 cm - 1,5 cm paksuiseksi levyksi. 
5. Paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 40 minuutia. Pohja irtoaa valmiina helposti leivinpaperista.
!! Itse pidän pitsoistani rapsakkoina. Kun pohja oli ollut omaan mieleeni tarpeeksi kauan uunissa (noin 40-50 minuuttia) käänsin sen ympäri, että pohjan alapuolikin paistui rapeaksi. !!
6. Ota pizzapohja uunista ja levitä päälle haluamasi päällysteet. Itse laitoin ensin pestoa ja sitten tomaattikastiketta. Kastikkeiden päälle kasasin paprikaa, sipulia, avokadoa, herkkusieniä ja raastoin kesäkurpitsaa. Hyviä toppingseja voisivat olla myös esimerkiksi härkis tai soijapalat, vegaanijuusto yms.
7. Paista pizzaa päällyksineen kaikkineen vielä 10 minuuttia. Anna sitten hetki jäähtyä ja asettua, ja nauti!

Saattaa vaikuttaa ehkä hankalalta ja pitkältä prosessilta, muttei tämä ole ydinfysiikkaa ja paistoajat voi käyttää hyvin hyödyksi vaikka siivoamiseen tai muuhun. Myskikurpitsankin voi paahtaa vaikka etukäteen vaikka edellisenä päivänä, jos siihen ei pizzan valmistuspäivänä ole aikaa. Toivottavasti joku uskaltautuu kokeilemaan! Itse tykkäsin hirveästi. Nam!

Kerro kommenteissa, jos aijot kokeilla tai jos jo kokeilit. Mitä mieltä olit ja maistuiko ehkä muillekkin?

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa sekä näyttää todella herkulliselta! Tämä tulee ehdottamasti kokeiluun ♡
    jasmintuomi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kivaa, jos menee kokeiluun! ❤︎

      Poista